Kanjer
Groepen
Nieuws

MAAND ARCHIEF

Hoofdluisinformatie

Van de hoofdluiswerkgroep:

1. Bij constatering van hoofdluis geldt altijd: zo snel mogelijk melden bij school.

2. Dezelfde dag nog behandelen. Dit kan met een shampoo of lotion. Ook moet je vervolgens elke dag kammen met een netenkam en dit 14 dagen volhouden. Voor nabehandeling zie de verpakking van het produkt.

3. Beddengoed, kleding en jassen wassen (60 graden), knuffels wassen of 24 uur in de vriezer, stoffen bankstel, speelkleed en autostoelen goed stofzuigen. Kan de kleding niet op 60 graden gewassen worden, dan mag het ook een week in een goed gesloten vuilniszak, daarna de kleding wassen.

Voor meer informatie verwijzen we u naar de hoofdluisfolder RIVM. Natuurlijk mag u vragen ook altijd op school stellen.

Om te voorkomen dat luizen van de ene jas naar de andere kunnen lopen, kunnen de leerlingen hun jas, sjaal en muts in een luizenzak stoppen. De zak is te koop voor 2 euro bij de directeur.

Voor het gebruik is het handig om de onderstaande gebruiksaanwijzing te gebruiken. Voor een effectieve preventie van de overdracht van hoofdluis, is het erg belangrijk dat kinderen voor de ingebruikname van dit product goed worden voorgelicht over het juiste gebruik.

Bij het uitbreken van een luizenepidemie dient elk kind zijn of haar jas goed te isoleren van andere jassen terwijl deze aan een kapstok wordt achtergelaten in openbare ruimtes, zoals scholen, zwembaden, sportclubs, etc.. Het is hierbij van groot belang dat elk direct contact met andere jassen wordt vermeden.

In tegenstelling tot andere producten (zoals b.v. een luizencape) wordt bij de luizenzakken® de jas in zijn geheel opgenomen. De jas is hierdoor optimaal beschermd, aangezien deze volledig geïsoleerd wordt van andere (mogelijk met luizen en/of neten besmette) jassen.

Aangezien de overdracht van luizen en neten vooral plaats vind door direct contact, is het erg belangrijk dat de luizenzak niet wordt geopend terwijl deze aan de kapstok hangt. Bij het openen wordt de opening aan de bovenzijde namelijk tot zo’n 50 cm breed, waardoor luizen en neten gemakkelijk in het binnenste van de luizenzak kunnen geraken. Ook kan een geopende bovenzijde in direct contact komen met de ernaast hangende mogelijk “besmette” jassen.
Om besmetting uit te sluiten is het noodzakelijk dat de afgesloten luizenzak van de kapstok wordt genomen, alvorens deze te openen om de jas er in op te bergen of uit te nemen.
Ook om beschadiging van de luizenzak te voorkomen is het belangrijk dat deze altijd in afgesloten toestand aan de kapstok hangt. Een geopende luizenzak lijkt “erg handig” op de buidel van een kangaroe en kinderen hebben de neiging om bij het in- uitnemen van de jas met de armen in de “buidel” te reiken en daarbij met het volle gewicht te gaan hangen. Naast het besmettingsrisico, bestaat hierdoor het gevaar dat de luizenzak zal beschadigen. De stiksels kunnen hierdoor gaan inscheuren of de lussen zelfs geheel afbreken. De luizenzakken® kunnen probleemloos het gewicht van de zwaarste jassen aan, maar zijn niet berekend op het gewicht van een “leunend” kind.

Wanneer een luizenzak vuil is geworden kunnen deze worden gewassen conform de wasvoorschriften, als aangegeven op het label. Aangezien luizen en neten een temperatuur van 30°C kunnen overleven, is het aan te bevelen om de schone luizenzak voor een periode van minimaal 7 dagen niet te gebruiken of deze 24 uur in de diepvriezer te bewaren. Elke besmetting is hierna volstrekt uitgesloten.
De drie belangrijke gebruiksregels waaraan men zich moet houden:

1.Sluit de luizenzak altijd af. Ook wanneer er geen jas in is opgeborgen. Altijd gesloten houden!

2.Zorg ervoor dat de luizenzak nooit wordt geopend terwijl deze nog aan de kapstok hangt.

3. Voor het inbrengen of uitnemen van de jas, de luizenzak altijd eerst van de kapstok nemen.

Wij wensen u veel succes met de nieuwe luizenzakken®.