Kanjer
Groepen
Nieuws
MAAND ARCHIEF

Innovatieve gedachten over afval scheiding op de Albatros!

Het verminderen van de hoeveelheid restafval is een belangrijke doelstelling binnen de gemeente Hof van Twente. Een doelstelling waar ze ook kinderen graag bij betrekken. Een aantal kinderen van de Albatros pakte de handschoen op en ontwikkelde een plan voor verbeterde afvalscheiding op school.

Acht kinderen uit de groepen 7 en 8 van de Albatros hebben nagedacht over hoe ze de hoeveelheid restafval op school kunnen verminderen. Dat leidde tot 3 creatieve en innovatieve plannen. Deze plannen zijn op woensdag 8 maart gepresenteerd aan de kinderen en leerkrachten van de bovenbouw en alle ouders die belangstelling hadden om te luisteren.

De kinderen presenteerden op het podium niet alleen hun idee, maar ook hoe ze erop waren gekomen en hoe het uitgevoerd zou kunnen worden. Het eerste idee was gestoeld op de gedachte dat als afval scheiden leuk is, er meer afval zal worden gescheiden. Deze groep had daarom een spel ontwikkeld voor het scheiden van afval. Naast dat het spel leuk was om te doen, zat er ook een extra motivatie in, namelijk bij het onjuist scheiden van afval is er de verplichting om 10 minuten langer op school te blijven. Het tweede idee draaide om kennis. Als je weet hoeveel restafval er normaal gesproken over blijft, dan kun je proberen (dmv wegen) om iedere keer minder restafval over te laten blijven. Het derde idee ging uit van gemak. Door op ieder product een sticker te plakken met een bepaalde kleur, kan iedereen makkelijk zien welk soort afval het is. De afvalbakken krijgen dan dezelfde kleur, zodat vergissen bijna niet meer mogelijk is.

Het was leuk om te zien hoe de kinderen over het afval scheiden hadden nagedacht. Welke dingen ze wel en niet hadden meegenomen in hun plannen en hoe ze in staat waren om hun idee helder over te brengen op de luisteraars. Na afloop mochten alle leerlingen en de leerkrachten stemmen, het idee met de meeste stemmen wordt ingestuurd naar de gemeente Hof van Twente voor de Duurzaamheidsprijs. Welk idee dat is houdt de Albatros nog even geheim.