Kanjer
Groepen
Nieuws
MAAND ARCHIEF

Schoolfruit op de Albatros

Leren doe je door kennis op te doen én door te ervaren. Bij de Albatros hebben ze beide aspecten gecombineerd en zetten ze met de introductie van schoolfruit een mooie stap in het leren over en ervaring opdoen met gezonde voeding.

Sinds 9 november krijgen alle kinderen van de Albatros drie keer per week fruit of groente als tussendoortje. Ze hoeven dit niet van huis mee te nemen, het is gewoon op school aanwezig. Naast de welbekende en veel gegeten groenten en fruitsoorten komen de kinderen ook in aanraking met onbekendere of zelfs nieuwe soorten. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van rettich? Of er zelf wel eens één gegeten? De kinderen van de Albatros wel en nee dat was niet voor iedereen een succes. Voor veel kinderen was deze groente te pittig, maar er waren ook kinderen die het zo lekker vonden dat ze er nog wel meer van wilden.

Natuurlijk kan nieuwe voeding wel eens spannend zijn voor kinderen, want wat nu als het vies smaakt? Maar zoals het spreekwoord zo mooi zegt: “als er één schaap over de dam is volgen er meer” en zo gaat het ook met het proeven van nieuwe dingen. Alle kinderen proeven dapper en zien hun verwachting dan bevestigd, of worden soms verrast door een smaak die (veel) lekkerder was dan verwacht. En dat is precies de bedoeling van dit project. Ze hoeven niet allemaal alle groente en fruit te leren eten, het is al geweldig als ze openstaan voor nieuwe smaken en de bereidheid hebben om te proeven en te onderzoeken.

Naast het proeven en samen eten van gezonde tussendoortjes krijgen de kinderen ook lessen over gezonde voeding. Die lessen zijn soms puur informatief, maar vaker nog wordt ook hier de informatie en de ervaring aan elkaar gekoppeld. Dat deze manier van leren goed werkt en leuk is, is bij de Albatros al langer bekend. Op verschillende gebieden combineren zij informatie opdoen met het laten ervaren van de lesstof. Met mooie resultaten en gemotiveerde leerlingen als gevolg.

Het opstarten van het schoolfruit project kwam voort uit de behoefte van de Albatros om kinderen naast de reguliere lesstof ook te inspireren en onderwijzen op het gebied van gezonde voeding. De school hoopt hiermee een impuls te geven aan het gevarieerder en gezonder eten op school. Vanuit het motto “zien eten, doet eten” verwachten ze dat kinderen elkaar inspireren om te proeven en gezonde dingen mee te nemen naar school. En natuurlijk zou het mooi zijn als de kinderen op hun beurt hun gezinsleden inspireren om nieuwe dingen te proeven en op het gezinsmenu te zetten.

schoolfruit